Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У оквиру изборног курса Харолд Пинтер и британска драма група студената (Анђела Милутиновић, Даша Стојиљковић, Сања Марковић, Исидора Милојевић и Јанко Павићевић) је у уторак, 18. априла, посетила Радио Београд. Уз стручно и инспиративно вођење Ранка Стојиловића, новинара Другог програма Радио Београда и уредника емисије „Невидљиви људи“, студенти су се упознали са историјом Радија (од експерименталних почетака 1924. године до данас), истраживачким поступцима, облицима новинарског израза и креативним приступима у завршној обради прилога. Након једночасовног обиласка Радија за студенте је организовано слушање две Пинтерове једночинке – „Без поговора“ (“The Dumb Waiter”) и „Нека Аљаска“ (“A Kind of Alaska”) – у Драмском студију. Весна Перић, уредница Драмског програма радио Београда, и Зоран Узелац, дизајнер звука, су том приликом упознали студенте са процесом настанка једне радио драме и поступком архивирања и чувања за репризна емитовања (Фонотека Радио Београда чува преко 6.000 радио драма на магнетним тракама). Студенти су на поклон добили књиге у издању РТС-а.

Филолошко-уметнички факултет се захваљује Радио Београду на гостопримству и прилици да студенти прошире стечена знања увидом у стваралачки процес Радија.

Посета Београду је завршена гледањем представе Тит Андроник у режији Андраша Урбана у Југословенском драмском позоришту као припрема за Пинтерове  политичке комаде а према речима редитеља представе: „Позориште је сурово. Но, сурово позориште је ипак само позориште. Топла сала, удобна седишта, одличан текст, бравурозни глумци. Пријатан догађај. Забава. Уточиште. Али без обзира колико нам се то чини истинитим, добро знамо да позориште није само забава“.

Radio Beograd 1    Radio Beograd 2   

   Radio Beograd 3                    Radio Beograd 5

У Ректорату Универзитета у Крагујевцу 10. марта уручени су сертификати полазницима који су успешно завршили курс English as a Medium of Instruction. Курс спроводе наставници Катедре за англистику, доц. др Бранка Миленковић, доц. др Дејан Каравесовић, проф. др Биљана Влашковић Илић, доц. др Аница Радосављевић Крсмановић и доц. др Нина Манојловић. Циљ курса јесте оспособљавање наставног кадра Универзитета у Крагујевцу за спровођење наставе на енглеском језику. Честитамо свим полазницима и захваљујемо се Фондацији Темпус, Америчкој амбасади и Универзитету у Крагујевцу.

EMI 2023

 

Kатедра за англистику представила је 16. марта свој студијски програм на сајму образовања у Ћуприји. Заинтересовани посетиоци имали су прилику да се упознају са структуром студија и добију све неопходне информације у вези са спремањем и полагањем пријемног испита, као и са бесплатном припремном наставом.

IMG 1319           IMG 1320           IMG 1321