Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Gostovanje prof. Vladimira PolomcaУ оквиру рада на међународном билатералном пројекту Креирање AI модела за аутоматску обраду српских средњовековних рукописа који заједнички реализују Катедра за српски језик ФИЛУМ-а и Институт за славистику у Фрајбургу (Немачка), проф. Владимир Поломац посетио је Фрајбург од 14. до 21. априла 2024. године.

Поред радних састанака посвећених реализацији пројектних циљева, проф. Поломац одржао је 17. априла и гостујуће предавање за наставнике и сараднике Института за славистику под насловом Serbian Early Printed Books from Venice: Quantitative Approach to Orthographic Variations.

Primena vestacke inteligencijeНа конкурсу Министарства културе Републике Србије за финансирање пројеката у области заштите и дигитализације културног наслеђа у Републици Србији за 2024. годину одобрен је пројекат Примена вештачке интелигенције и машинско учења у аутоматском рашчитавању старог српског писаног и штампаног наслеђа чији је руководилац и реализатор др Владимир Поломац, редовни професор и шеф Катедре за српски језик на ФИЛУМ-у.

Реализација пројекта подразумева одржавање радионица у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу на којима ће запослени у установама културе (библиотекама и архивима), факултетима и научним институтима бити упознати са најновијим технологијама за аутоматско рашчитавање текста старих српских рукописа и штампаних књига заснованим на принципима вештачке интелигенције и машинског учења.

Kratki kurs srpskog jezikaЦентар за српски као страни језик ФИЛУМ-а реализовао је од 5. до 15. марта 2024. године кратки специјални курс српског језика за групу студената из Немачке.

vest6Сандра Гвозденовић, студенткиња четврте године студијског програма основних академских студија Српски језик и књижевност, обављаће тромесечну стручну праксу (1. април – 30. јун 2024. године) у Министарству спољних послова Републике Србије заједно са још 40 студената из свих универзитетских центара у Републици Србији.

kurs srpskog jezikaЦентар за српски као страни језика ФИЛУМ-а започео је 24. фебруара 2024. године реализацију наставе српског језика на нивоу А1 за стране студенте Факултета медицинских наука у Крагујевцу који наставу похађају на енглеском језику.