Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Стручно упутство за упис 2024/25. године

Документа

 

Збирке тестова за припрему пријемних испита

Акредитовани студијски програми

Основне академске студијеМастер академске студијеДокторске академске студије
Графички дизајн Графички дизајн  
Ликовне уметности Ликовне уметности  
Унутрашња архитектура Унутрашња архитектура  

Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу обавештава све заинтересоване кандидате да објављује КОНКУРС ЗА УПИС У ПРОДУЖЕНОМ ЈУНСКОМ РОКУ на Одсеку за филологију и на студијском програму Музичка теорија и педагогија Одсека за музичку уметност.

У прву годину студија у продуженом уписном року могу се уписати кандидати који су полагали на било ком државном факултету са територије Републике Србије пријемни испит за студијски програм на који конкуришу на Филолошко-уметничком факултету.

Подношење пријаве кандидата биће омогућена и путем имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. у периоду од 12. 07. до 15. 07. 2024. године, а лично ће се моћи пријавити 15. 07. 2024. године у просторијама Правног факултета (канцеларија Б16) са следећом документацијом:

- Оригинална сведочанства 1, 2, 3. и 4. разреда средње школе на увид, са унетом просечном оценом успеха за сваки разред, израженом са две децимале (истовремено се прeдају и фотокопије истих докумената);

- Оригинал дипломе о завршеној средњој школи на увид (истовремено се прeдаје и фотокопија дипломе);

-Очитана лична карта или фотокопија личне карте или извод из матичне књиге рођених (ако није унет податак да је кандидат држављанин Републике Србије, прилаже се и потврда о држављанству или потврда да је поступак за добијање држављанства у току);

- Доказ о уплати накнаде трошкова за спровођења конкурса 2.000,00 динара, на жиро рачун број: 840-1446666-07, шифра плаћања 189, модел 97, позив на број:

38-74212101 (Одсек за филологију),

38-74212102 (Одсек за музичку уметност),

на име Филолошко-уметнички факултет, Лицеја Кнежевине Србије 1А, 34 000 Крагујевац

- Потврда о положеном пријемном испиту на другом факултету

- Пријавни лист

- Потписана изјава студента о пристанку за обраду података о личности

- Потписана изјава за кандидате који су средњу школу завршили пре 2023/2024. године

Конкурс за упис у продуженом јунском року са списком студијских програма на којима ће бити могуће конкурисати биће објављен у четвртак 11. 07. 2024. године у 10 часова на сајту Факултета.  

 

Конкурс за упис у продуженом јунском року на Одсеку за филологију и Одсеку за музичку уметност у 2024/2025. години 

Konkurs upis produženi rok sajt 1

 

Расписан је конкурс за учешће на интерактивној бесплатној Design Thinking радионици у Београду 10-11. јула 2024. године. Пријаве су отворене за све појединце и групе младих узраста од 18 до 30 година који желе да сазнају више о предузетништву и допринесу својој заједници. Рок за пријављивање је петак, 5. јул 2024. године. Трошкови путовања и смештај у Београду ће бити обезбеђени за учеснике који путују.

Design Thinking је креативан процес развоја иновативних идеја и решења, који се фокусира на људе, њихове потребе и подстиче развој вештина као што су решавање проблема, повезивање са људима и предузетничко размишљање. Неке од најпознатијих компанија као што су Nike, Google и IKEA, користе DT у свом раду, али и многе организације и стартапи који развијају иновативне идеје и решења. Користећи исту методу ми желимо да те оснажимо и опремимо алатима потребним за покретање позитивних друштвених промена и развијање иновативних предузетничких идеја.

Полазници ће на радионици имати прилику да науче како кроз предузетништво могу решавати друштвене и еколошке проблеме у заједници у којој живе и допринети позитивним друштвеним променама. Такође ће се упознати са алатима који им могу помоћи да боље разумеју проблеме које желе решити, као и са методама за успешно развијање и прототипирање иновативних решења са својим тимом. Такође ће им бити представљени први кораци у развоју предузетничке идеје и ресурси који им могу помоћи на предузетничком путу.

 

Пријаве се попуњавају на линку.

Позив.

Design Thinking 10 11.jul 16 9

AIESEC у Крагујевцу позива све заинтересоване, младе ученике и студенте који имају између 18 и 30 година да се пријаве на бесплатне консултације како би отишли на AIESEC праксу током лета!

Пријавите се путем линка – https://bit.ly/konsultacije-leto2024

Шта је AIESEC пракса?

AIESEC пракса је прилика да се развијете, пропутујете и обогатите своје животно искуство. AIESEC има три програма пракси: стручне, волонтерске и учитељске, у наставку текста можете прочитати више о њима.

Стручне праксе:

Global Talent омогућава младим људима да стекну интернационално радно искуство кроз стручне праксе и пословне пројекте. Кроз ове прилике, учесници имају прилику развијати своје вештине, истраживати нове културе кроз рад у тимовима и доприносити раду организација широм света.

Волонтерске праксе:

Global Volunteer је програм размена који пружа прилику младим људима да волонтирају у иностранству и учествују у различитим пројектима и иницијативама везаним за циљеве одрживог развоја у различитим земљама.

Учитељске праксе:

Global Teacher омогућава младим људима да стекну интернационално радно искуство у образовним институцијама широм света и остваре позитиван утицај на окружење.

Подсећамо вас још једном на прилици за бесплатне консултације на које се можете пријавити путем линка – https://bit.ly/konsultacije-leto2024

konsultacije thumb

 

Интернационални JazzFest се ове године одржава по 25. пут у Крагујевцу. Фестивал већ 25 година представља џез музику Крагујевчанима и за четврт века колико постоји, успео је да на локалну сцену доведе неке од најквалитетнијих музичара џез сцене из земље и иностранства.

 21. јуна на Светски дан музике представљамо Лену Ковачевић и Милан Петровић Quartet. Фестивал ће бити свечано отворен од 20.00 часова наступом Лене Ковачевић са бендом, након чијег концерта наступа Милан Петровић Quartet.

20.00 ч. Лена Ковачевић – певачица и композиторка, дама која заузима посебно место на нашој музичкој сцени. Позната по изузетним интерпретацијама у џез маниру, са својим бендом извешће добро познате мелодије са претходно објављених албума.
21.00 ч.  Милан Петровић Quartet – један од најактивнијих џез бендова на домаћој сцени, њихов музички израз обухвата инструментални фанк, џез, блуз, са елементима популарне музике, уз ауторске теме, али и светски познате мелодије у специфичним аранжманима.

Након завршетка концертног програма, публика ће имати прилике да ужива на џем сешн свирци, неформалном делу програма где ће се музичари представити у нешто другачијем светлу.
Јубиларно издање фестивала понудиће Крагујевчанима више квалитетних концерата и програма и донети џез звук током целе године. Са џезом је отпочето у марту када је наступио изузетни пијаниста Матија Дедић, фестивал ће свој програм наставити да реализује и у месецу септембру када нас очекују гости из иностранства – бендови „Friedrich“ из Аустрије и „She’Koyokh“ из Енглеске, као и још пуно доброг џеза.

Улазнице за Фестивал можете набавити онлајн путем www.tickets.rs или на продајним местима сервиса Тицкетс, цена улазнице за 21. јун је 1500 динара.

XXV Интернационални џез фестивал у Крагујевцу организује „Арт Кварт“ уз подршку Министарства културе и информисања, Града Крагујевца, Big Fashion центра и Аустријског културног форума Београд.

Више информација о програму на Фејсбук и Инстаграм страници www.facebook.com/JazzFestKragujevac  и  www.instagram.com/ijfkragujevac/

Cover 25

 

Обавештавамо Вас да је објављен Јавни позив за пријаву научноистраживачких односно уметничких пројеката младих истраживача и уметника Универзитета у Крагујевцу за 2024. годину.
Програм за научноистраживачке односно уметничке пројекте младих истраживача и уметника има за циљ укључивање младих истраживача и уметника у научноистраживачки односно уметнички рад и подржава истраживања у свим научним и уметничким областима, а финансира из средстава Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу. 
Пројекти у оквиру овог Програма немају унапред задате теме и омогућава младим истраживачима и уметницима да дефинишу сопствене програме истраживања и оформе тимове.
Пријаве пројеката по овом Јавном позиву подносе се искључиво у електронској форми, закључно са 30. 8. 2024. године на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..
Текст Јавног позива и пратећу документацију можете преузети са званичне интeрнет адресе Универзитета у Крагујевцу: https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=4807

По први пут овог лета ParkUP! отвара врата за студенте из целе Србије!

Научно-технолошки парк Београд (НТП Београд) отворио је пријаве за студентски стартап камп – ParkUP! 2024 који ће бити одржан од 11. до 16. jула. По први пут на овај јединствени програм учења, рада и дружења, могу да се пријаве и студенти који студирају ван Београда.

ParkUP! је интензивни програм учења, рада и дружења у НТП Београд, намењен студентима свих факултета широм Србије са циљем да стекну основна знања и вештине о технолошком предузетништву – како да уоче проблеме и препознају пословне прилике на тржишту, ојачају тимске вештине и који су кораци у претварању иновативне идеје у успешан бизнис.

Свим академцима који студирају ван Београда биће обезбеђен смештај током трајања кампа.

Придружи се у летњој стартап авантури:

  •  ако имаш између 18 и 26 година
  •  студираш и желиш додатно да унапредиш своје личне и професионалне вештине
  •  интересује те предузетништво
  •  желиш да упознаш сјајне стартап осниваче️ и са колегама са других факултета из целе Србије се опробаш у тимском раду на развоју иновативне идеје

Пријаве су отворене до 22. јуна на сајту НТП Београд!

Предавања и радионице на кампу засноване на Леан стартап технологији, а уз доста креативног рада, студенте очекује и сјајно дружење.

Више о програму погледајте ОВДЕ.

Студентски стартап камп ParkUP! 2024 реализује се у оквиру Програма промоције и популаризације иновационе делатности Министарства науке, иновација и технолошког развоја, уз подршку пројекта Технопарк Србија 2.

ParkUP2024 vizual2 post

Обавештавамо Вас да је Универзитет у Крагујевцу овогодишњи организатор манифестације Европске ноћи истраживача у Крагујевцу.

Манифестација ће се одржати у тржном центру "BIG Fashion" Крагујевац, традиционално последњег петка у септембру (27.09.2024. године).Уколико сте заинтересовани да узмете учешће у манифестацији у прилогу шаљемо пријавни формулар, са молбом да нам попуњен формулар пошаљете најкасније до 01.06.2024. године како бисмо адекватно организовали простор и програме.

За сва питања и евентуалне недоумице слободно позовите 064-2925386 (Дарко Димитровски) или 064-1830317 (Марија Каличанин-Крстић)

Позив за учешће

Формулар за учеснике

 

Филолошко-уметнички факултет и Универзитет у Крагујевцу обележавају Дан словенске писмености 24. маја 2024. у 19 часова у Кући Ђуре Јакшића. У програму ће учествовати студенти и професори Филолошко-уметничког факултета, а овом приликом биће проглашена и три награђена есеја на литерарном конкурсу „Хтели смо да спасемо свет – ми, словенски ђаци”, који је организовала Катедра за српску књижевност

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

Literarni konkurs page 0001

Уметнички колектив Хелем Нејсе и Фондација ЕКИПА позивају све заинтересоване младе људе да се пријаве на Хелем Нејсе Талент Академију, седмодневну летњу школу из области креативних индустрија, која ће се одржати од 2. до 10. августа на осам различитих локација у Сарајеву.
Више од 50 предавача ће кроз седам дана радити са полазницима и полазницама који ће бити подељени у пет програма: Писање комедије, Примијењена музичка продукција, Графички дизајн и анимација, Новинарство и нови медији и Одговорно програмирање.
Поред тога, за полазнике ће бити организоване радионице критичког мишљења, које акценат стављају на креативне индустрије као алат за стварање бољег друштвеног и политичког амбијента.
Предавачи долазе из целе регије, а међу њима су и широј јавности позната имена попут Алексадра Станковића, Дамира Шагоља, Марка Луиса, Бојана Хаџихалиловића, Селме Алиспахић... Поред теоретских предавања, полазници ће имати прилику чути искуства етаблираних професионалаца из индустрије, радити практичне радове те посетити музичке студије, новинарске редакције и успешне регионалне фирме.
„Талент Академија је нешто што је нама требало, а нисмо имали: простор за учење и развијање талента, место повезивања са креативцима из регије, прилика за конкретан рад и реализацију идеја. И то потпуно бесплатно. Није битно да ли имате диплому или студирате, важно је да у пријави покажете таленат, идеју, жељу, нешто занимљиво и вредно на чему сте већ радили. А ми ћемо се побринути да за време Академије уживате, добијете релеватно и употребљиво знање, квалитетне менторе али и животно искуство које ћете дуго памтити.“ – будућим полазницима поручују из Хелем Нејсе колектива.
Са учесницима ће поделити и своја искуства рада на различитим пројектима, од театарске представе, преко радијских емисија и подкаста, до продукције видео-спотова, ТВ квиза „Знзкви“ и хит анимиране серије „Бруца Браца Бруда Брада“.
Како се пријавити?
Апликације су отворене од 20. маја до 4. јуна а пријавити се могу појединци који имају између 18 и 27 година и долазе из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније или Македоније.
Они који буду одабрани за полазнике добијају и стипендију која покрива трошкове пута, смештаја, хране и пића током трајања Академије.
Апликациона форма и додатне информације могу се понаћи на веб-страници https://talentakademija.ba/