Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Са задовољством вас позивамо на концерт студената виолине који се организује у уторак 8. новембра. 2022. године, у 19 сати, у Кући Ђуре Јакшића. На концерту ће наступати студенти из класа: ванредног професора Јелене Роквић и доцента Александре Милановић.

Клавирска сарадња: др ум. Сања Четровић, уметнички сарадник.

 

На програму су дела Ј. М. Леклера, Л. ван Бетовена, Г. Ф. Хендла, В. А. Моцарта, П. Стојановића, Р. Шчедрина.

 

Улаз је слободан.

Добро дошли!

 

Програм

Концерт Михаила Аркадјева, истакнутог пијанисте, диригента, композитора, теоретичара, музиколога и филозофа, одржан је у Свечаној сали Прве крагујевачке гиманзије, у суботу 15. октобра 2022. године. 

Концертом пијанисте Аркадјева отворила се друга концертна сезона Филолошко-уметничког факултета.
На програму су била дела М. Аркадјева, С. Рахмањинова и М. Мусоргског

 

Са посебним задовољством вас позивамо да присуствујете концерту студената Филолошко-уметничког факултета, у понедељак 31. октобра 2022. година од 19 сати, у Кући Ђуре Јакшића. 

За овај концерт припремљен је разноврстан програм који изводе студенти Одсека за музичку уметност представљајући студијске програме које успешно похађају на ФИЛУМ-у. 

Концертну сезону Филолошко-уметнички факултет отворио је 15. октобра 2022. године, те вас са задовољством позивамо да у понедељак послушате са нама други у низу планираних концерата у оквиру ове сезоне.

Добро дошли!

II koncertna seyona 2022

Са задовољством вас позивамо да присуствујете предавању Елојзе Амарал под називом ,,Жеља за повезивањем: увод у музичко кустоство” које ће се одржати 1. новембра 2022. године у Галерији Библиотеке Економског факултета од 14.30 сати.

Студенти и наставници Филолошко-уметничког факултета имаће прилику да чују предавање из области кустоства у музици Елојзе Амарал, пијанисте, уметник-истраживача и кустоса, са Краљевског конзерваторијума у Хагу, а које се одржава у оквиру пројекта ДЕМУСИС.


О теми:

Концерт никад није само неутрални оквир за музику. Напротив, контекст музичког извођења, видови присуства и укључивања публике, програмске текстови и књижице – све су то елементи који утичу на извођење и слушање на изузетне начине. Свесни тога, многи музичари данас размишљају о овим елементима као делу њихове уметничке праксе, истражујући их како би привукли нову публику и понудили нова музичка искуства.
У свом предавању, Елојза Амарал ће приказати неке од најпривлачнијих примера музичког кустоства, како историјских тако и савремених, позивајући учеснике да поделе сопствена искуства.
Предавање је инспирисано истоименим радом објављеним 2020.

Елојза Амарал (Heloisa Amaral) је пијаниста, уметник-истраживач и кустос. Члан је дуа Hellqvist/Amaral и ансамбла „neoN“, а сарађивала је и са композиторима попут Џоане Бејли, Сајмоном Стин-Андерсеном, Јоханесом Крајдлером, Филом Ниблоком, Хелмутом Лахенманом, Наташом Барет, Јаном Ст. Вернером, Марином Росенфелд и Кетрин Ламб.
Поред рада као кустос Центра за нову музику Ny Musikk у Ослу и програма Ултима Академије у оквиру Ултима фестивала у Ослу до 2015. године, била је ангажована као саветник истраживачког пројекта „Дефрагментација – кустоство савремене музике“, уз држање радионица о кустоству и техникама давања фидбека за менторе и студенте Летње школе за нову музику у Дармштату, Вишем мастеру за савремену музику у Генту, Орфеус институту и Internationale Ensemble Modern Akademie за савремено музичко извођаштво.
На Краљевском конзерваторијуму у Хагу ангажована је у својству предавача у области уметничких истраживања и кустоским праксама, док такође ради своје докторско истраживања на Универзитету у Лајдену (Холандија).

Добро дошли!

Студенти студијског програма Флаута на Филолошко-уметничком факултету имали су прилику протекле недеље да присуствују предавању Дејана Гаврића, редовног професора са Високе школе за музику у Мајнцу (Немачка). У Универзитетској галерији од 17. до 19. октобра 2022. године гостујући професор Гаврић нашим је флаутистима одржао надасве инспиративне, занимљиве и корисне часове.

Са нестрпљењем чекамо његов следећи долазак.

IMG 1fd60b98fb090238788b552057b5be61 V  IMG 797920f9ba3d307a04746723a273e7c4 V   IMG 04d7de5b4f3523460727aa945c7e8385 V

Позивамо вас на концерт Надежде Миленковић и Данице Конатар, студената докторских академских студија хармонике, који ће бити одржан у Кући Ђуре Јакшића, у понедељак  17. октобра 2022. године, са почетком од 19 часова. 
Улаз је бесплатан.
Добро дошли!
Plakat za koncert page 0001

Са посебним задовољством вас позивамо на концерт Михаила Аркадјева, истакнутог пијанисте, диригента, композитора, теоретичара, музиколога и филозофа, који ће бити одржан у Свечаној сали Прве крагујевачке гиманзије, у суботу 15. октобра 2022. године, са почетком од 20 часова. 

Програм: М. Аркадјев, С. Рахмањинов, М. Мусоргски

Концертом пијанисте Аркадјева отвара се концертна сезона Филолошко-уметничког факултета.

Добро дошли!

IMG bce652edc85ce02261998e94e33d603f V

Драгослав Васиљевић, студент треће године ФИЛУМ-а, са студијске групе Хармоника и Одсека за музичку уметност, из класе редовног професора Предрага Костовића нови је победник Светског купа за хармонику!

Ово такмичење, једно од најпрестижнијих светских манифестација за овај инструмент, ове године одржано је у граду Зофингену у Швајцарској.

Такође, Александар Радовић, студент 2. године, из класе доц. Миодрага Ђорђевића, освојио је 3. место у категорији Мастерс.

Овим успесима још једном потврђен је највиши квалитет педагогије и извођаштва који се већ неколико деценија баштини у Крагујевцу и на нашем факултету. Поносни смо на чињеницу да је још једном доказано да су Србија, Крагујевац, и ФИЛУМ једни од највећих светских центара неговања музичких и уметничких изражаја на хармоници.

Честитамо студентима и професорима!

  FB IMG 1665478557056   FB IMG 1665478553248

Са задовољством вас позивамо да присуствујете солистичком реситалу -  јавној одбрани завршног рада Маје Павковић, студента мастер академских студија соло певања у класи редовног професора Оливера Њега, који ће бити одржан у Кући Ђуре Јакшића у Крагујевцу, 6. октобра 2022. године од 19 часова.

Клавирска сарадња: мр Петар Марковић, самостални уметнички сарадник

Добро дошли!

Solisticki resital 6 10 2022