Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Са задовољством вас позивамо да присуствујете предавању ,,Интерпретација камерне музике по методи Станиславског" акордеонисте др ум. Луке Лопичића, у среду 20. априла 2022. године, од 17 сати, у Кући Ђуре Јакшића. Акордеониста Лопичић алумниста је Филолошко-уметничког факултета и предавање ће одржати у склопу обележавања 20 година постојања ФИЛУМ-а. 

,,Предавање под називом Интерпретација камерне музике по методи Станиславског је проистекло из истоименог докторског уметничког пројекта Луке Лопичића и бави се проблематиком интерпретације камерне музике сагледане кроз призму сличности и разлика између музичке и драмске уметности. Полазећи од хипотезе да се музичари баве невербалном глумом, циљ овог предавања је да се, користећи се примењивим методама Станиславског, прикаже другачији приступ процесу припреме једног музичког дела у оквиру камерне музике.

Због катедре на којој је одбрањен докторски уметнички пројекат (Камерна музика), истраживање је конципирано и усредсређено на проблематику камерног музицирања, али овакав приступ апсолутно налази своју примену и приликом солистичког музицирања.
Емоције заузимају кључно место у учењу Станиславског, а нарочито начини на које их треба пробудити, евоцирати, проживети. Сходно томе, у оваквом приступу процесу припреме једног музичког дела акценат је стављен на психолошку припрему музичара извођача по узору на глумачку припрему, као и на стваралачко „преживљавање“ како извођача унутар камерног ансамбла, тако и извођача солисте, обрађујући притом цео процес интерпретације од тумачења музичког дела у смислу истраживања емоционалног садржаја, преко поштовања стилских карактеристика дела, композиторове замисли и ознака у нотном тексту, па све до самог чина извођења." (Др ум. Лука Лопичић)

 

 

Plakat Luka Predavanje

Са посебним задовољством вас позивамо да присуствујете концерту алумниста Филолошко-уметничког факултета  (ФИЛУМНИ), у среду 20. априла 2022. година, у Свечаној сали Прве крагујевачкe гимназијe. 

За овај концерт припремљен је разноврстан програм који изводе бивши студенти Одсека за музичку уметност представљајући студијске програме које су успешно завршили на ФИЛУМ-у. 

Изузетно смо поносни на ширину и разноликост њихових каријера, као и на значајан допринос који наши бивши студенти дају музичкој професији и шире.

 

Добро дошли!

Koncert Filumnisti

Концерт под називом Српска клавирска музика за 20 прстију клавирског дуа Марија Тимотијевић и Сање Четровић биће одржан у среду, 13. априла 2022. године, у Кући Ђуре Јакшићa. 

На програму су дела Бранке Поповић, Светлане Савић, Ивана Бркљачића, Владимира Тошића и Александра Вујића.

Овај пројекат под називом Српска клавирска музика за 20 прстију подржао је Сокој из Фонда за културна давања.

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

 

 klavirski duo 13 04 2022 2

У среду 6. априла 2022. године у Универзитетској галерији у Крагујевцу  одржан је концерт професора Одсека за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета, на чијем су програму изведена репрезентативна дела уважених композитора Филолошко-уметничког факултета. 

Концерт је отворила др ум. Катарина Ерић, ванредни професор на Катедри за музику у медијима и представља трећи концерт поводом обележавња јубилеја Филолошко-уметничког факултета.

Композиције Владимира Трмчића, Јасне Вељановић, Зорана Комадине и Милорада Маринковића изводили су професори Филолошко-уметничког факултета: Александар Ружичић, Мирјана Нешковић, Јована Радовановић, Карољ Марочик, Александра Милановић, Драгана Димић, Владимир Благојевић и Саша Мирковић, као и пријатељи Анета Илић и Бојан Булатовић.

Сваки од композитора представљен је са по две композиције кроз које је публика могла да чује различите видове инспирације, интересовања и музичке поетике којом су се аутори водили.

 

Поводом 20 година постојања Филолошко-уметничког факултета, у среду 6. 4. 2022. године у Универзитетској галерији у Крагујевцу (Улица слободе б.б.), биће одржан концерт професора Одсека за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета, на чијем ће програму бити репрезентативна дела уважених композитора Филолошко-уметничког факултета. 

Изводиће се дела Владимира Трмчића, Јасне Вељановић, Зорана Комадине и Милорада Маринковића. Њихове композиције изводиће професори Филолошко-уметничког факултета: Александар Ружичић, Мирјана Нешковић, Јована Радовановић, Карољ Марочик, Александра Милановић, Драгана Димић, Владимир Благојевић и Саша Мирковић, као и пријатељи Анета Илић и Бојан Булатовић.

Концертну сезону посвећену обележавању 20 година наставно-образовног, научноистраживачког и културно-уметничког стваралаштва, Филолошко-уметнички факултет отворио је 9. марта 2022. године, те Вас са задовољством позивамо да у среду послушате са нама трећи у низу планираних концерата у оквиру ове сезоне.

Добро дошли!

Концерт професора