Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Студенткиња кларинета Катарина Марјанов положила је аудицију за овогодишњи Brixen Classics Festival OrchestraBrixen Classics је фестивал са светски познатим солистима који комбинује класичну музику и сјајне оперске тренутке. 

Од 5 до 19. јуна 2022. пројекат Brixen Classics  фестивал одржаће се у Бриксену. Бриксен се налази у Јужном Тиролу, у северној Италији усред Алпа. Под руководством музичког директора Brixen Classics -а, Данијелом Гајс, биће развијен широк спектар програма концерата и камерне музике који ће се две недеље изводити на концертним просторима града Бриксена. Пројекат има и образовни приступ који омогућава младим музичарима да уче од професионалаца. Brixen Classics фестивал поставио је себи задатак да се фокусира не само на светске звезде, већ и на образовање. Млади инструменталисти имају прилику да постану део фестивала као академици, а могу се пријавити гудачи, дувачи, перкусионисти и харфисти.

Студенткиња Катарина Марјанов овогодишњи је академик овог оркестра.

Са задовољством вас позивамо да присуствујете концерту у суботу, 2. априла 2022. годинe, од 18 сати, у Кући Ђуре јакшића. Флаутиста Дејан Гаврић и пијанисткиња Маја Рајковић осмислили су пројекaт под називом „Клавир и флаута у делима српских аутора“ који чини низ концерата на којима изводе дела српских композитора писаних за њихове инструменте. Један од концерта извешће и у организацији ФИЛУМ-а, у Кући Ђуре Јакшића, а на програму су дела композитора Петра Стојановића, Петра Коњовића, Марка Тајчевића, Константина Бабића, Дејана Деспића, Иване Стефановић, Владимира Тошића, Вере Миланковић, Милане Стојадиновић-Милић, Наташе Богојевић и Иване Огњановић.

Покровитељ овог пројекта је СОКОЈ. Улаз је слободан.

Добро дошли!

клавир и флаута

Фaкултeт умeтнoсти у Нишу oргaнизовао је Majстoрски курс сoлo пeвaњa, кojи ћe oдржaо мр Вojислaв Спaсић, вaнрeдни прoфeсoр сoлo пeвaњa нa Филoлoшкo-умeтничкoм фaкултeту Унивeрзитeтa у Крaгуjeвцу. Majстoрски курс сa тeмoм ,,Дoмaћи кoмпoзитoри, стaри мajстoри и oпeрскe aриje” oдржaн је у субoту 26. и нeдeљу 27. мaртa 2022. гoдинe нa Фaкултeту умeтнoсти у Нишу.

 

277252985 666152791269996 8102286996323173224 n         277190084 1290944768067120 5863016743536710905 n

Други концерт поводом обележавања две деценије успешног рада Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу одржан је у среду, 23. марта 2022, од 19 сати, у Кући Ђуре Јакшића.

На овом концерту наступали су студенти различитих модула студијског програма Извођачке уметности Одсека за музичку уметност, стога је публика била у могућности да послуша разноврстан музички програм.

 

Са задовољством вас позивамо да, у среду 30. марта 2022. године од 13.30 сати, присуствујете предавању у Свечаној сали Економског факултета и размените идеје, знања и искуства са проф. Мартином Прхалом, замеником директора Краљевског конзерваторијума у Хагу (Холандија). Ове недеље, у оквиру пројекта ДЕМУСИС, студенти и наставници Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу имаће ретку прилику да уче, дискутују и оспоравају да ли је предузетништво у високом музичком образовању само политички коректна реторика или гола потреба.

Добро дошли!

Martin Prhal