Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Протеклог викенда, 27. и 28. новембра 2021. године, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу, одржани су семинар и међународно такмичење из солфеђа за студенте свих година основних студија и ученике завршног разреда средње школе. Идеја за овакав пројекат потекла је од др Кристине Парезановић, која је уједно била и руководилац пројекта, а реализован је у организацији Филолошко-уметничког факултета, уз подршку Министарства културе и информисања и Универзитета у Крагујевцу.

У недељу 28. новембра, одржано је међународно такмичење из солфеђа ученика завршног разреда средње школе и студената свих година основних студија. Међународни жири, који су чиниле др Кристина Парезановић, др Милена Петровић, др Сабина Видулин, мр Сандра Ивановић и мр Ливија Јовчић, оцењивао је пријављене кандидате на основу три, односно четири елемента провере знања и вештина из солфеђа, а специјалну награду добио је Михаило Кривокућа, студент II године Факултета музичке уметности у Београду.

Резултате такмичења можете погледати кликом на линк у наставку текста.

Резултати

 

3. Plakat

Протеклог викенда, 27. и 28. новембра 2021. године, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу, одржани су семинар и такмичење из солфеђа за студенте свих година основних студија и ученике завршног разреда средње школе. Идеја за овакав пројекат потекла је од др Кристине Парезановић, која је уједно била и руководилац пројекта, а реализован је у организацији Филолошко-уметничког факултета, уз подршку Министарства културе и информисања и Универзитета у Крагујевцу.
Присутнима се, у име организатора, обратио декан ФИЛУМ-а, редовни професор мр Зоран Комадина, који је изразио задовољство због покретања оваквог пројекта. Према његовим речима, ово је јединствен догађај на нашим просторима, будући да обједињује семинар, на ком могу учествовати наставници, студенти и ученици и такмичење за студенте свих година студија и ученике завршног разреда средње школе.
Присутнима се у име ректорског колегијума обратио и проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Крагујевцу, редовни професор др Владимир Ранковић, који је поздравио све учеснике и свечано отворио догађај. Учесници семинара, којих је било преко 40 из готово свих држава региона, имали су прилику на самом почетку да чују пленарно предавање редовног професора у пензији мр Весне Кршић Секулић, а затим и излагање Родрига Батаља, професора Универзитета у Рио де Жанеиру.
У наставку семинара о настави солфеђа у кинеском систему образовања излагала је мр Сандра Ивановић, редовни професор Универзитета у Источном Сарајеву, а након ње присутни су могли да се упознају и са занимљивим примерима из популарне музике кроз предавање о хармонској пратњи, које је одржала др Милена Петровић, редовни професор Универзитета уметности у Београду.
Спознајно-емоционално слушање глазбе у настави солфеђа тема је на коју је говорила др сц. Сабина Видулин, ванредни професор Свеучилишта Јурја Добриле у
Пули, а за крај целодневног семинара предавање о практичној примени хармоније у раду на мелодици и диктатима у средњошколској и академској настави одржала је мр Ливија Јовчић, ванредни професор Универзитета у Новом Саду.

Другог дана пројекта, у недељу 28. новембра, одржано је међународно такмичење из солфеђа ученика завршног разреда средње школе и студената свих година основних студија. Међународни жири, који су чиниле др Кристина Парезановић, др Милена Петровић, др Сабина Видулин, мр Сандра Ивановић и мр Ливија Јовчић, оцењивао је пријављене кандидате на основу три, односно четири елемента провере знања и вештина из солфеђа, а специјалну награду добио је Михаило Кривокућа, студент II године Факултета музичке уметности у Београду.

Foto4 min

Са задовољством вас позивамо на концерт студената виолине који се организује у среду 1.12.2021. године, у 18 часова, у Кући Ђуре Јакшића. На концерту ће наступати студенти из класа: ванр. проф. мр Јелене Роквић, ред. проф. Милутина Младеновића и доцента мр Александре Милановић.

Клавирска сарадња:

др ум. Сања Четровић, уметнички сарадник

Добро дошли!

 

концерт студената виолине

Пројекат ,,Музика у доба кризе" пијанисткиње Маје Рајковић биће реализован 7. и 8. новембра 2021. године у Кући Ђуре Јакшића. 

Пројекат подразумева дводневну мајсторску радионицу на којој ће учесници моћи да чују предавањe-презентацију истраживања Маје Рајковић, редовног професора ФМУ у Београду, а која се односи на проблеме са којима се сусрећу музички уметници у време кризе изазване пандемијом КОВИД-19 и начинима за њихово превазилажење.
Музичари су једна од најугроженијих професија у доба пандемије КОВИД-19. Њихова едукација, како да се носе са проблематиком кризе у којој су се нашли,
пресудна је за смањење њених разорних последица и спречавање одумирања уметничке музике у доба изазова са којима се сусрела ова професија.
У оквиру радионице предвиђен је и концертни наступ пијанисткиње Маје Рајковић, на коме ће она извести композиције које су јој помагале да сачува свирачко
расположење и елан, превазиђе кризу изазвану локдауном, да нађе инспирацију и одржи се у свирачкој форми у тренуцима када није било заказаних концерата и када је концертни живот потпуно замро. Након предавања и концерта, учесници ће моћи да приступе индивидуалним и групним часовима на којима ће практично разрађивати ове проблеме, повезивати са извођачким проблемима и учествовати у разговорима, размени искустава и дискусијама.

Maja Rajkovic plakat 1 1 page 0001

 

Теме и распоред радионица