Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) позива младе уметнике и уметнице узраста до 35. година старости, као и уметничке колективе и различите друштвене групе, да учествују у Бијеналу младих 2023, које ће бити реализовано од 5. септембра до 6. октобра 2023. године на више локација у Београду.

Тема Бијенала младих 2023. је системска несигурност у савременом свету и преписпитивање наше улоге у њој. Недељива од система – несигурност пролази кроз све мене савременог живота и креира опште стање несталности и неизвесности.
Изложба ће, стога, истраживати проблеме које несигурност производи у нашем друштвеном систему и пропитивати последице тог стања. Проблем системске
несигурности може се сагледати из различитих углова – можемо говорити о њој као непромењливој датости или пак променљивом стању које има свој рок трајања. Да ли је наша улога у овој појави пасивна или активна? Шта све може произаћи из нашег деловања унутар ње? Да ли ми зависимо од система или систем зависи од нас? Ако је системска несигурност променљива, шта/ко доноси промене?

Кроз испитивање овог друштвеног стања истиче се питање заједништва у друштву. С обзиром на то да несигурност делује на индивидуе недељиве од система – истраживање колективне свести у оваквом проблему може бити есенцијално.

Организациони тим Бијенала младих, који броји око 30 особа, започео је током 2022. године истраживање теме системске несигурности кроз разговоре у заједници које су чланови и чланице тима вршили са различитим припадницима друштва. Ослушкивање ширих друштвених слојева и група по питању несигурности забележено је у форми снимљених аудио разговора (интервјуа) који су доступни свима који желе да се пријаве на следећем линку.

Уметници/е су позвани да (1) преслушавају ове разговоре и предложе радове који ће рефлектовати искуства која стекну слушањем истих, (2) ураде сопствени разговор са неким припадником друштва за којег детектују да је у најнесигурнијој позицији (упитник је могуће преузети овде) и артикулишу нам своју идеју за интервенцију инспирисани његовим/њеним одговорима или (3) предложе готове радове на тему несигурности.

Први део пријаве за учешће на Бијеналу младих 2023. састоји су у подношењу пријавног листа и евентуалног визуелног материјала, док ће други део подразумевати учешће у разговорима са Организационим тимом на тему несигурности (разговор са уметником).

ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА:

Без обзира да ли имате рад за који сматрате да одговара на тему коју смо отворили или имате идеју коју сте артикулисали пошто сте одслушали неки од разговора које је Организациони тим радио у заједници или сте сами урадили, потребно је да нам пошаљете:

• Попуњен Пријавни формулар
• Фотографију/визуелну презентацију вашег рада (уколико постоји)

Конкурсни материјал можете послати на адресу:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са назнаком: Име и презиме_Пријава за учешће на Бијеналу младих 2023.

Конкурс је отворен до 1. марта 2023.

За више информација посетите: 

http://bijenalemladih.ulus.rs/

https://ulus.rs/

Poziv za učešće

 

 

На 21. Бијеналу студентског цртежа Србије, које је одржано у мају месецу 2021. године у Дому културе Студентски град, публика је имала прилику да погледа 254 цртежа од 110 аутора са уметничких академија из Београда, Крагујевца, Новог Сада, Ниша и Звечана.
Том приликом додељене су равноправне награде ауторима најбољих радова по мишљењу жирија.
Групна изложба награђених студената (њих седморо) представља нове радове младих аутора и пружа шири увид у њихово стваралаштво. Студенткиња Јована Радојичић, са 4. године Графичког дизајна на ФИЛУМ- у, једна је од учесница ове изложбе. Награду за цртеж на 21. Бијеналу добила је током друге године ОАС, а управо изложени радови настајали су на изборном предмету Цртање и сликање 1 и 2, током треће и четврте године студија, под менторством ванредне професорке мр Милице Антонијевић.
Изложба је отворена у четвртак, 15. децембра у ДКСГ на Новом Београду и трајаће до 16. јануара 2023. године.

20221215 185657 20221215 190421

Филолошко-уметнички факултет се по други пут представља у оквиру 39. међународне архитектонске конференције Пирански дани архитектуре под насловом ,,Искрена архитектура’’ (Honest Architecture) ПДА је међународни догађај са једном од најдужих традиција, а одржава се од 1983. године у граду Пирану у Словенији.
Изложба за награду Piranesi у оквиру наведене конференције биће отворена од 26. новембра у изложбеном простору Монфронт у Порторожу.
Критеријуми за селекцију при одабиру рада за ову престижну награду огледају се у поштовању природног и културног наслеђа, добро осмишљеној интеграцији у урбано или природно окружење, савременом схватању традиционалних и аутентичних архитектонских елемената, складу просторног и дизајнерског сагледаног у контексту просторне целине.
У складу са овим Катедра за унутрашњу архитектуру представља се са два рада:

Идејно решење Студентског културног центра у Крагујевцу
Студент / Марија Војисављевић
Ментори / др ум. Катарина Лончаревић и др Бојана Пашајлић
Настало у академској 2021/2022.
Интегративна регенерација старог градског језгра Крагујеваца – студија случаја улице
Иво Лоле Рибара
Студент / Катарина Урошевић
Ментори / Наталија Богдановић, маст. инж. арх., и др Бојана Пашајлић
Настало у академској 2021/2022.

ilustracija min

У склопу 10. међународне изложбе и научне конференције „ON ARCHITECTURE - PHILOLOGY OF ARCHITECTURE” у организацији Асоцијације за развој одрживе урбане заједнице – STRAND одржане 2-3. децембра 2022. године у САНУ Галерији науке и технике у Београду, Kатедра за унутрашњу архитектуру учествовала је у са радом Urban Room у категорији ARCHITECTURE AND NEW MEDIA / HERE AND THERE, PRIVATE, PUBLIC. 

Излагачи су били: доц. др Бојана Пашајлић, доц. Наталија Богдановић са студентима Огњеном Павловићем, Наталијом Чекеревац, Страхињом Стојадиновим, Александром Петровићем, Данијелом Аксић, Невеном Матић, Анђелом Мијатовић, Мартом Ђурић, Александром Ђукићем, Маријом Дидић, Недом Петронијевић, Милицом Радојковић, Анђелом Хаџић, Јованом Могић Сретеновић, Катарином Тодоровић, Assim Albaw. 
Линк ка онлајн изложби: https://www.strand.rs/

URBAN LIVING ROOMS Workshop Kragujevac

На 3. Међународном бијеналу уметности АРТиЈА - Радови на папиру и од папира, петочлани међународни жири Бијенала доделио је ванредној професорки ФИЛУМ – а, мр Милици Антонијевић, награду у рангу прве, за графику „Уроборос – плес око Сунца“ у техници високе штампе. Организатор Бијенала је Спомен – парк ,,Крагујевачки октобар", а реализатор Градска галерија Мостови Балкана.

Изложба је отворена 18. новембра 2022, а радови који су изложени у четири галеријска простора у Крагујевцу моћи ће да се погледају све до 18. јануара 2023. године.

 DIPLOMA  RAD min

02