Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Са задовољством вас позивамо да присуствујете предавању ,,Интерпретација камерне музике по методи Станиславског" акордеонисте др ум. Луке Лопичића, у среду 20. априла 2022. године, од 17 сати, у Кући Ђуре Јакшића. Акордеониста Лопичић алумниста је Филолошко-уметничког факултета и предавање ће одржати у склопу обележавања 20 година постојања ФИЛУМ-а. 

,,Предавање под називом Интерпретација камерне музике по методи Станиславског је проистекло из истоименог докторског уметничког пројекта Луке Лопичића и бави се проблематиком интерпретације камерне музике сагледане кроз призму сличности и разлика између музичке и драмске уметности. Полазећи од хипотезе да се музичари баве невербалном глумом, циљ овог предавања је да се, користећи се примењивим методама Станиславског, прикаже другачији приступ процесу припреме једног музичког дела у оквиру камерне музике.

Због катедре на којој је одбрањен докторски уметнички пројекат (Камерна музика), истраживање је конципирано и усредсређено на проблематику камерног музицирања, али овакав приступ апсолутно налази своју примену и приликом солистичког музицирања.
Емоције заузимају кључно место у учењу Станиславског, а нарочито начини на које их треба пробудити, евоцирати, проживети. Сходно томе, у оваквом приступу процесу припреме једног музичког дела акценат је стављен на психолошку припрему музичара извођача по узору на глумачку припрему, као и на стваралачко „преживљавање“ како извођача унутар камерног ансамбла, тако и извођача солисте, обрађујући притом цео процес интерпретације од тумачења музичког дела у смислу истраживања емоционалног садржаја, преко поштовања стилских карактеристика дела, композиторове замисли и ознака у нотном тексту, па све до самог чина извођења." (Др ум. Лука Лопичић)

 

 

Plakat Luka Predavanje