Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у понедељак, 15. маја 2023. године у 19 часова, биће свечано отворена изложба која представља трећи циклус путујуће изложбе графика у оквиру пројекта међународне сарадње и размене између уметника

Thinking of Place III је изложба која представља индивидуалне одговоре на специфичне локалитете и на заједничка културна наслеђа. Изложени радови у Универзитетској галерији у Крагујевцу су дела 87 одабраних уметника. Уметници су се у својим радовима бавили рефлексијом мита, легенде или приче у односу на идентификацију са својим окружењем, и начелно, са концептима државе, колонизације и колективних сећања, а која се ослањају на њихов животни простор.

На изложби учествују уметници из Аустралије, Канаде, Данске, Гуама, Новог Зеланда, Србије, Сједињених Америчких Држава, Турске и Уједињеног Краљевства. Приказани радови су мањег формата и изведени су најразличитијим графичким техникама и њиховим комбинацијама.

У Крагујевцу, публика има прилику да се премијерно упозна са радовима након успешних приказивања у Аустралији, Данској, Енглеској, Ирској, Канади, Немачкој, Новом Зеланду и Сједињеним Америчким Државама. Поред рефлексије појединачних промишљања уобличавања порекла, идентитета и наслеђа, физичких и менталних простора, изложба подстиче институционалну сарадњу ради успостављања редовне или учесталије културне размене.