Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Јелена Петковић

Шеф Одсека

Др Јелена Петковић, доцент
Телефон: +381 (0)34 304-270
Електронска адреса: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Катедре на Одсеку за филологију

Студијски програми на Одсеку за филологију

Заснивање студија филологије у Крагујевцу може се везати за академску 1996/1997. годину када се на иницијативу Универзитета у Крагујевцу, града Крагујевца и Министарства просвете оснива Наставно одељење Филолошког факултета Универзитета у Београду, у оквиру кога се организује настава на студијским програмима Српски језик и књижевност и Енглески језик и књижевност.

Академске 1998/1999. године у оквиру Наставног одељења покренути су студијски програми Француски језик и књижевност и Немачки језик и књижевност, а академске 1999/2000. године и студијски програм Шпански језик и хиспанске књижевности.

Академске 2002/2003. године Наставно одељење Филолошког факултета Универзитета у Београду трансформисано је у Одсек за филологију Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу. Те 2002/2003. године на Одсеку је било запослено свега девет наставника и сарадника. У првим годинама постојања Одсека, настава на студијским програмима изводила се уз велику помоћ професора са Филолошког факултета из Београда. Професионалним односом, преданим радом, истрајношћу у помоћи младим колегама, научним, стручним и људским саветима, професори Филолошког факултета из Београда утиснули су печат у развоју Одсека за филологију, који је тако почео крупним корацима да утире свој пут ка академској мапи Србије.

Први Управник Одсека за филологију био је доц. др Малиша Станојевић (2003–2005), претходно координатор Наставног одељења од његовог оснивања 1996. године. За првог Шефа Одсека из реда наставника ФИЛУМ-а изабрана је 2005. године проф. др Катарина Мелић. Након тога, ову су функцију вршили проф. др Анђелка Пејовић (2006–2009), проф. др Маја Анђелковић (2009–2012) и проф. др Владимир Поломац (2012–2015).

За петнаест година самосталног постојања Одсек за филологију прешао је велики пут, како у наставном тако и у научном развоју. На Одсеку се данас изводи настава на сва три нивоа студија: шест студијских програма основних академских студија, пет програма мастер академских студија и два студијска програма докторских академских студија.

Наставници и сарадници Одсека за филологију активно учествују у научном, академском и културном животу наше земље. Одсек за филологију је носилац два научна пројекта основних истраживања Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије: Динамика структура српског језика и Друштвене кризе и савремена српска књижевност и култура: национални, регионални, европски и глобални оквир. У оквиру Одсека је заснован факултетски часопис Наслеђе, данас водећи часопис националног значаја за књижевност, језик, културу и уметност. Наставници Одсека уређују и часопис међународног значаја Српски језик (ФИЛУМ је суиздавач од 2008. године), као и часописе Липар и Лицеум (издавач Универзитет у Крагујевцу).

Наставници и сарадници Одсека за филологију држе бројна предавања по позиву у земљи и иностранству, учествују на националним и међународним научним скуповима и остварују плодоносну међународну сарадњу са престижним светским универзитетима у Немачкој, Француској, Великој Британији, Шпанији, Италији, Бугарској, Пољској, Румунији, Словенији.

Одсек за филологију сваке године организује Међународни научни скуп Српски језик, књижевност, уметност на коме учествују најеминентнији научни радници из земље и иностранства, као и Научни скуп младих филолога, који је први научни скуп тог типа покренут у Србији.

Одсек за филологију редовно организује и акредитоване семинаре за усавршавање наставника, бројне јавне трибине и предавања, промоције књига, тематске вечери.

Наставници и сарадници Одсека за филологију ангажовани су и оквиру Центра за српски као страни језик, као и у оквиру Центра за проучавање језика и књижевности, основаних на Филолошко-уметничком факултету.