Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Сутра 21. фебруара 2023. године, у Ректорат Универзитета у Крагујевцу у посету ће доћи Њ.Е. госпођа Аника Бен Давид, амбасадорка Краљевине Шведске у Републици Србији, и том приликом планирано је да одржи предавање студентима. Предавање би требало да буде одржано Свечаној сали Ректората од 12.45 сати. Делегацији Амбасаде Краљевине Шведске биће организован пријем код ректора Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненада Филиповића на коме ће присуствовати представници Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.
Све заинтересоване колеге и студенти позвани су да присуствују предавању. 

У понедељак 20. фебруара 2023. године, са почетком у 13.30 сати, у Библиотеци ФИЛУМ-а, Канцеларија за међународне пројекте Универзитета у Крагујевцу одржаће Инфо дан наставницима, сарадницима и истраживачима Филолошко-уметничког факултета који има за циљ да представи овогодишње отворене позиве у оквиру програма Еразмус + .  Други део Инфо дана биће посвећен Хоризонт пројектима са нагласком на научне области које нашу институцију највише занимају. На Инфо дану можете сазнати о предностима рада на пројектима, као и да се добију практични савети о проналажењу одговарајућих позива и партнера.

Добро дошли!

Обавештавамо запослене и студенте Филолошко-уметничког факултета да се, према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, државни празник Републике Србије Сретење - Дан државности, празнује 15. и 16. фебруара 2023. Среда и четвртак су нерадни дани, а први радни дан је петак, 17. фебруар 2023. године. 

У Универзитетској галерији у Крагујевцу у уторак, 7. фебруара 2023. године у 19 часова, биће одржан концерт „Музика Исидоре Жебељан и њених учитеља”.

На концерту ће наступати: Борислав Чичовачки (обоа и енглески рог), Александар Стефановић (хармоника) и Вељко Ненадић (клавир).

 

Програм концерта:

Исидора Жебељан (1967-2020): Чудо у Шаргану, песма за обоу и хармонику (2002)

Морис Равел (1875-1937): Комад у форми хабанере, верзија за обоу и хармонику (1907)

Бела Барток (1881-1945): Три народне песме из округа Чик и Гајде, верзија за обоу и хармонику (1907)

Исидора Жебељан (1967-2020): Руски вергл, за клавир (2012)

Властимир Трајковић (1947-2017): Ларго из Концерта за обоу и клавир у Еф-дуру, оп. 24а (1996/2001)

Исидора Жебељан (1967-2020): Корал, верзија за хармонику (2018)

Бачка меланхолија, за енглески рог и клавир (2020) (премијера верзије са клавиром)

Игуманова молитва, за обоу и клавир (2015/22, аранжман Вељко Ненадић) (премијера верзије са клавиром)

Фелисија, љубавна песма за обоу и клавир (2002/14)

Игор Стравински (1882-1971): Петрушка, свита за хармонику (1911) (аранжман Александар Стефановић)

Исидора Жебељан (1967-2020): Нове Ладине песме без речи, свита за обоу/енглески рог и хармонику (2006/13)

Виолиста мр Саша Мирковић, редовни професор на Катедри за гудачке инструменте Филолошко-уметничког факултета, један је од наших најистакнутијих солиста, широј музичкој публици познат као оснивач и уметнички вођа ансамбла Метаморфозис, гостовао је у телевизијској емисији Да сам ја неко ауторке Раде Ђурић. 

О статусу музике у друштву, о себи, ансамблу Метаморфозис, свом интересовању за музику савремених аутора и другим темама проф. Мирковић је говорио током гостовања које можете погледати на Јутјуб каналу емисије. 

Видео

Поводом обележавања Светог Саве - Дана духовности у Републици Србији, Универзитет у Крагујевцу је 27. јануара 2023. године организовао Светосавску академију.

Свечаности која је поводом дана Светог Саве одржана на Универзитету у  Крагујевцу, присуствовали су представници академске заједнице Универзитета у Крагујевцу, професори, сарадници и студенти Универзитета.

На Светосавској академији уручене су стипендије најбољим студентима Универзитета у Крагујевцу и Светосавске награде професорима Универзитета у Крагујевцу који су својим изузетним резултатима допринели развоју Универзитета.

Као и протеклих година, Управни одбор Фондације за стипендирање и подстицање напредовања најбољих студената, младих научних радника и уметника Универзитета у Крагујевцу, доделио је 12 стипендија најбољим студентима са факултета Универзитета у Крагујевцу.

Уговоре о додели стипендија студентима уручила је проф. др Снежана Соковић, управитељ Фондације за стипендирање.

Студенткиња четврте године Српског језика и књижевности на Филолошко-уметничком факултету, Катарина Шиљег са просечном оценом током студија 9,15 добитница је стипендија из „Фонда Милеве Попиводе”.

Најбољи студенти Универзитета у Крагујевцу за 2023. са Филолошко-уметничког факултета су: 

  • Анастасја Станишић, студенткиња IV године основних академских студија, на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, студијски програм Енглески језик и књижевност, остварена просечна оцена током студија 9,79.
  • Бошко Тујковић, студент IV године основних академских студија, на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, студијски програм Извођачке уметности, модул Хармоника, остварена просечна оцена током студија 9,87.

У уметничком  делу програма наступио Драгослав Васиљевић, студент треће године Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, из класе Предрага Костовића.

slika 27012023 19  slika 27012023 16

Катарина Шиљег                                                                                             Анастасја Станишић

slika 27012023 17  slika 27012023 21

Бошко Тујковић                                                                           Драгослав Васиљевић

Позивамо вас да испратите програм који са партнерима Музеј ,,21.октобар" и Спомен-парк Крагујевачки октобар већ пети пут у низу организује поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, под називом за ову годину Холокауст: наслеђе фашизма 5 - ТОНОВИ ЗЛА.

Сваке године аутори програма др Предраг Крстић (филозоф/ Институт за филозофију и друштвену теорију из Београда) и Марко Терзић, виши кустос, програм креирају пробелематизујући и престављајући увек деликатан однос неког друштвеног феномене или теме и Холокауста.
За ову годину то је однос музике и Холокауста, а програм ће конкретно бити одржан у музејској кино-сали 26. јануара 2023. године (четвртак), са почетком у 10 часова. 

,,Музика је била стални пратилац Холокауста, у свим значењима речи ,,пратилац". Нацисти су њоме радо заглушивали крике својих жртава. Неке меолодије компоновале су и изводиле и жртве у гетима и логорима. Музичка продукција посвећена Холокаусту, у безмало свим њеним жанровима, до данас је испунила (и не престаје да испуњава) пристојну фонотеку. Намера је овогодишњег скупа „Холокауст : наслеђе фашизма 5 – ТОНОВИ ЗЛА“  да пре свега прикаже главне токове тонских сведочења и обрада Холокауста, а потом и да тематизује осетљиви однос једног по значају и димензијама неупоредивог историјског догађаја и једне уметничке форме коју на кардиналан начин провоцира". (Марко Терзић, виши кустос)

У склопу најављеног програма, имаћете прилику да послушате предавање под називом ,,Музички меморијали Холокауста" др Ање Лазаревић Коцић, доцента на Катедри за музичку теорију и педагогију Филолошко-уметничког факултета.

У последњем блоку програма предвиђена је дискусија коју ће модерирати др Предраг Кратић.

Директан пренос програма биће на Фејсбук страници Спомен-парка ,,Крагујевачки октобар". 

Добро дошли!

FB IMG 1674219765070 1

Универзитет у Крагујевцу продужио је рок за пријаву за Студентску стручну праксу у јавној управи до 31. јануара.

Програм је намењен студентима на студијама првог и другог степена, којима пружа прилику да обављају праксу у реалном радном окружењу, у државним или другим органима учесницима програма.

Студентска стручна пракса пружа прилику студентима да стичу практична знања у областима из делокруга органа о којима већ имају усвојена теоријска знања.
Студенти полазници стручне праксе похађају праксу у трајању до 80 часова (четири недеље по четири часа дневно), а реализацију праксе заједнички координирају супервизор из јавне управе и ментор са високошколске установе.
Пракса ће, у договору са институцијама учесницама, бити реализована у периоду од 16. фебруара до 30. јуна 2023. године.

Више информација о програму и начину пријаве можете наћи овде.

 

Tекст конкурса за пријаву студената

Пријавни формулар

 

319435507 1111021919609964 1317513565679739685 n

У дневном листу ,,Политика" изашао је чланак о Центру за студије сећања Универзитета у Крагујевцу, којим руководи др Катарина Мелић, редовни професор Катедре за романистику Филолошко-уметничког факултета. У чланку под називом ,,Велико интересовање студената за курсеве о Холокаусту" представљени су главни циљеви програма, намењеног студентима и дипломцима са различитих факултета, а који представља први програм из ове области икада понуђен у Србији.

На следећем линку можете прочитати најаву о даљем развоју курса и детаљеним плановима овог програма проф. Катарине Мелић, управнице Центра за студије сећања.

politika logo nopadding

677z381 Katarina Melic na javnom casu u okviru kurseva u muzeju 21

Извор: дневни лист ,,Политика" (понедељак, 16.01.2023.)

Преглед актуелних стипендија и конкурса на које, у наредном периоду, могу конкурисати студенти и/или дипломци Филолошко-уметничког факултета:

  1. Шести позив талентованим младим истраживачима – студентима докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама - рок за пријаву: 17.1.
  2. Истраживачке стипендије Немачке службе за академску размену - рок за пријаву: 16.1.
  3. Стипендије Француске Владе за мастер и докторате у коменторству за 2023/24. годину - рок за пријаву: 27.3.
  4. Програм трансфера технологије - подршка научноистраживачким организацијама у циљу комерцијализације проналазака - позив је отворен до утошка средстава
  5. Smart Start програм - бесповратнa средстава за развој првог прототипа - рок за пријаву: 28.2.