Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У издању Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу објављен је зборник Протестантизам, који окупља двадесет и пет радова насталих из реферата поднесених на Дванаестом међународном научном скупу Српски језик, књижевност, уметност, одржаном 27–28. октобра 2017. године. Према речима уредника, Филолошко-уметнички факултет је једини у нашој земљи обележио значајан јубилеј, петстогодишњицу протестантизма, односно рађања модерног доба Запада.

Зборник може бити преузет у електронском формату на следећем линку.

2017 XII veliki skup 2016 knjiga 2


Дана 10. октобра 2018. година, амбасадор Републике Кубе Њ. Е. Густаво Триста дел Тодо, конзулка др Мајра Рејес Рикардо и представница Друштва српско-кубанског пријатељства Зорица Добријевић посетили су Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу. Приликом посете дочекало их је наставно особље Катедре за хиспанистику заједно за студентима, којима је амбасадор одржао предавање о кубанској историји и култури, али и о актуелној економској и политчкој ситуацији на Куби и билатералним односима Републике Кубе и Србије. Делегација кубанске амбасаде је затим била на пријему код продекана за међународну сарадњу Филолошко-уметничког факултета, проф. др Николе Бубање, као и у Скупштини Града Крагујевца и у Музеју „21. октобар“. Са амбасадором се током дана разговарало о могућности организације даљих културних активности: о наредном предавању, о организацији Дана кубанске културе и емитовању циклуса кубанских филмова у Крагујевцу.

Поводом Недеље италијанског језика у свету Катедра за италијанистику у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду организује предавања и пројекцију филмова за све заинтересоване студенте, наставнике и сараднике Филолошко-уметничког факултета у понедељак, 15.10.2018. Програм ће се одржати у Свечаној сали Друге гимназије према следећем распореду:
11.00 Предавања:
1. Др Александра Шуваковић, La politica linguistica del plurilinguismo e la posizione della lingua italiana in Serbia / Језичка политика вишејезичности и положај италијанског језика у Србији
2. Др Лука Ваљо (Luca Vaglio), I traduttori serbi dei sonetti di Petrarca / Српски преводиоци Петраркиних сонета
3. Др Данијела Јањић, La poesia in lingua volgare alla corte di Federico II di Svevia / Поезија на народном језику на двору Фридриха II

12.00 Пројекција филмова:
1. Scialla / Опуштено
2. 1200 km di belleza / 1200 километара лепоте

Др Гордана Ђурђев Малкиевич са Катедре за србистику Филолошког факултета у Вроцлаву (Пољска) одржаће предавања на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу:

Nomina feminitiva у српским средњовековним споменицима, среда, 3. октобар, 10.00-11.30, А204 (Правни факултет),
Језички идентитет појединих мањинских група у Пољској, среда, 3. октобар, 13.00-14.30, А202 (Правни факултет).

Гостовање се реализује у оквиру програма Еразмус+.

Првој основној школи краља Петра II у Ужицу потребни су наставници (апсолвенти) за организацију наставе немачког језика, с обзиром на то да је једна наставница најавила прелазак у другу школу (67%) а друга је отворила боловање (са 77,7%, одржава трудноћу). Фонд часова био би распоређен према договору.

Замена  је потребна од 1. октобра 2018. године. Заинтересоване колеге могу се јавити на број: 065 2999 559.

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., web: www.prvaskola.edu.rs.

Es freut uns, Sie auf die aktuelle Ausschreibung der Jahresstipendien des Freistaates Bayern 2019/20 für Graduierte aus Bulgarien, Kroatien, Polen, Rumänien, Russland, Serbien, der Slowakei, Tschechien, der Ukraine und Ungarn aufmerksam machen zu können.

Das Stipendium dient der Finanzierung eines Aufbaustudiums (z.B. Master) oder einer Promotion an einer staatlichen bzw. staatlich geförderten Universität oder Hochschule in Bayern. Es wird zunächst für ein Jahr gewährt und kann auf Antrag maximal zweimal (auf insgesamt drei Jahre) verlängert werden; die monatliche Förderhöhe beträgt 735,--€. Zudem können auch einjährige Forschungsaufenthalte in Bayern im Rahmen einer Promotion im Heimatland gefördert werden.

Nähere Informationen entnehmen Sie bitte dem Flyer anbei und unserer Website unter:

http://www.uni-regensburg.de/bayhost/stipendien/incoming/index.html

Die Bewerbungsfrist endet mit dem 1. Dezember 2018 (Eingangsstempel).

Ich bitte Sie, die Ausschreibung an Studierende und weitere Interessierte weiterzuleiten sowie ggf. auf Ihrer Website zu verlinken oder gern auch auf facebook zu teilen: https://www.facebook.com/Bayhost-555365254630705/

 

JStips 2019 Flyer page 001JStips 2019 Flyer page 002

Професор Драган Бошковић представио се публици на пекиншком Међународном сајму књига као, уз Владимира Кецмановића, један од најзначајнијих савремених српских песника. Представљање је организовала Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” из Београда под покровитељством Министарства културе Републике Србије. Управник Универзитетске библиотеке, професор Александар Јерков, рекао је да „треба да прикажемо оно што је најбоље и зато смо у Пекинг послали Кецмановића и Бошковића”. На штанду Србије су се поред књига поезије проф. др Драгана Бошковића нашле и научне публикације у издању ФИЛУМ-а.

PekingSajam

На XVI Међународном конгресу слависта, који је трајао од 20. до 26. августа у Београду, учествовали су наставници Филолошко-уметничког факултета: Милош Ковачевић, Драган Бошковић, Владимир Поломац, Сања Ђуровић, Маја Анђелковић, Часлав Николић и Анка Ристић. Најважнији научни скуп у области славистике у свету окупио је око хиљаду слависта из 43 земље. Својим излагањима наставници ФИЛУМ-а дали су свој научни допринос у различитим програмским секцијама: Граматика савремених словенских књижевних језика; Словенске књижевности – интеракција, интерлитерарност, интеркултуралност; Развој словенске писмености, словенске књижевности и средњовековље; Старословенски и црквенословенски језик и њихов утицај на формирање словенских књижевних језика; Теоријски аспекти проучавања савремених словенских књижевности; Историја словенских књижевности – стилске формације, жанрови, књижевне традиције.

На Изложби књига која је уприличена на XVI међународном конгресу слависта своја издања посвећена истраживањима у области славистике представио је и Филолошко-уметнички факултет.

images

Након VIII међународног конгреса Асоцијације италијаниста Балкана Фикција на позорници историје (La fictio sul palcoscenico della storia), одржаног 25. и 26. новембра 2016. године у Крагујевцу,  објављен је зборник радова у издању Филолошко-уметничког факултета.

Учесници конгреса, који су организовали Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу, Филолошки факултет у Бањој Луци, Асоцијација италијаниста Балкана и Италијански институт за културу у Београду, својим радовима симболично су се прикључили прослави пет векова од првог издања витешког епа Бесни Орландо Лудовика Ариоста и уједно најавили навршавање 190 лета од првог издања историјског романа Вереници Алесандра Манцонија.

Зборник радова у електронској форми налази се на линку.

Поводом Трећег интернационалног фестивала књижевности Bookstan, који ће се одржати од 4. до 7. јула 2018. године, издавачка кућа Buybook додељује двадесет стипендија за едукативно-критичку радионицу под називом Како читати романописца?, која ће трајати од 30. јуна до 7. јула 2018. године.

Позив
Пријавни образац

image002