Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Aмеричка привредна комора у Србији објавила је конкурс за нову генерацију једногодишњег програма AmChamps – Млади лидери промена, који је намењен студентима Универзитета у Србији.
AmChamps 2018 ће окупити укупно 40 одабраних учесника – 20 студента и 20 младих менаџера. Студенти су на III или IV години основних студија или на постдипломским студијама државних факултета из Србије и не старији од 25 година. Представници AmChamps компанија чланица су успешни млади менаџери, не старији од 35 година.
На почетку програма, на посебном догађају брзог упознавања, учесници ће бити спојени у парове (један студент и један млади менаџер), а током читавог трајања програма њихов заједнички рад се прати и оцењује.
Програм се састоји из три дела: Учење и такмичење (редовни део), Студија случаја (полуфинале) и Пројектни задатак (финале). Редовни део чини серија предавања, радионица и ваннаставних активности током којих полазници стичу нова знања, усавршавају пословне вештине, стимулишу креативно размишљање и самопоуздање, а паралелно, кроз рад у паровима, развијају менторство и лидерство. Десет најбољих парова добија задатак да током лета спреми студију случаја, коју обезбеђује компанија Coca-Cola Hellenic и свој рад представи на полуфиналном догађају у септембру. Три пара која најбоље припреме и представе студију случаја улазе у финале. Пар који најбоље осмисли, припреми и представи свој пројекат, по оцени ментора, биће проглашен победником програма.
Финалисти добијају вредне награде. Кад је у питању победнички пар, менаџер добија пуну стипендија Универзитета Sheffield за похађање Executive MBA програма, а студент пуну стипендију Универзитета Sheffield за мастер студије у Солуну. Друга два менаџера добијају половичне стипендије за Executive MBA, а друга два студента половичне стипендије за мастер.
Студенти који желе да се пријаве за AmChamps 2018 могу послати свој CV и мотивационо писмо или видео на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. најкасније до 30. 11. 2017.
Менаџери чија је компанија чланица AmChamps-a могу се консултовати са својим HR-ом и директором о могућностима учешћа у програму.
За додатне информације контактирати са AmChamps тимом путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

rsz amchamps poster a4 lowres srb page 001

 

У оквиру програма Еразмус+ на Филолошко-уметничком факултету биће организована предавања др Кристијана Фоса са Института за славистику Хумболтовог универзитета у Берлину. 

Др Кристијан Фос одржаће предавања у следећим терминима:

Понедељак, 13. 11. 2017, 8.30–10, учионица А201 (Правни факултет)
Unimplemented standards? A comparison of codification of Macedonian and Montenegrin (1940s–2010s)

Уторак, 14. 11. 2017, 11.45–13.15, учионица А204 (Правни факултет)
Historical perspectives on the „Balkansprachbund” and the context of comparative contact linguistics

Уторак, 14. 11. 2017, 13.30–15.00, учионица А204 (Правни факултет)
The Balkans as mental map: Specific German Perceptions and Contributions

Среда, 15. 11, 2017, 11.30–13.00, учионица А202 (Правни факултет)
Vernacular and artificial South-Slavic languages (since 17th century)

Предавања су отворена за све заинтересоване студенте, сараднике и наставнике Филолошко-уметничког факултета.

У Универзитетској галерији, у четвртак 9. новембра 2017. године у 19 часова, клавирски квинтет Алтро сенсо одржаће концерт поводом 140 година рођења и 60 година од смрти највећег српског композитора музичког романтизма Петра Стојановића.

Клавирски квинтет Алтро сенсо основан је 2014. године, и први је клавирски квинтет након дужег времена у Србији са континуираним наступима. Квинтет наступа на солистичким концертима, а одржава и тематске и мултимедијалне пројекте посвећене деци. Посебну пажњу поклањају наступима у хуманитарне сврхе. Клавирски квинтет Алтро сенсо чине Наташа Шпачек, Теа Петровић Балинт, Бојана Јовановић Јотић, Јован Стојановић и Душан Кочишевић.

Програм концерта:

1. Enrique Granados (1867–1916)
Piano quintet OP 49, g-moll

I - Allegro
II - Allegretto quasi Andantino
III - Largo - Molto presto

2. Petar Stojanović (1877–1957)
Piano quintet OP 9, c-moll

I - Allegro
II - Allegro vivo (quasi Presto)
III - Andantino
IV - Allegro vivace

Квинтет је до сада имао око 20 наступа и солистичких концерата, од којих издвајамо:

• Београд – сала „Мокрањац”, енотека „Радо виолинс”, Миксер хаус, „КЦ Лада”, Велика сала КНУ, Кућа Краља Петра I, Дечји културни центар, Павиљон „Цвијета Зузорић”, Музеј Народног позоришта, Свечана сала Скупштине Града Београда, Народна библиотека Србије

• Концерте у Руми, Смедереву, Инђији, Ваљеву, Сопоту, Матици српској у Новом Саду, Сали Нишког симфонијског оркестра у Крагујевцу

Квинтет је, придруживши се сличним манифестацијама широм Русије, једини у Србији обележио годишњицу 175 година рођења П. И Чајковског, и то на сам дан рођења композитора, остваривши мултимедијални пројекат у Центру за културну деконтаминацију у Београду, и неколико дана касније „Концертом у улици Чајковског” у Спортској гимназији у Београду.

Први је представио београдској, нишкој и крагујевачкој публици квинтете Гранадоса и Петра Стојановића, обележавајући у 2016. и 2017. годишњице ових великих композитора.

rsz koncert kvintet

 

Филолошко-уметнички факултет посетила је 30. 10. 2017. године проф. Мелинда Костелац, продекан за наставу, студентска питања и студијске програме Академије примењених уметности у Ријеци. На састанку у деканату Факултета разматране су могућности за сарадњу, а декан Филолошко-уметничког факултета  Радомир Томић, редовни професор, потписао је Уговор о међународној сарадњи између Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу са Академијом примењених уметности Универзитета у Ријеци.

Проф. Костелац је у просторијама Одсека за примењену и ликовну уметност одржала и презентацију Академије примењених уметности Универзитета у Ријеци и јавно предавање „Колографија – техника дубоког тиска и њене импликације у образовању и сувременој умјетности”.

rsz potpisivanje ugovora 9 1

rsz potpisivanje ugovora 4