Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Са задовољством вас позивамо на изложбу радова предложених решења студената ФИЛУМ-а за израду мурала на фасади Куће Ђуре Јакшића у Крагујевцу.

Град Крагујевац, Галерија Ђуре Јакшића, Народна библиотека ,,Вук Караџић" у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом Универзитета у Крагујевцу, отпочели су пројекат израде мурала на фасади Куће Ђуре Јакшића у Крагујевцу. Изложба предложених решења студената, који су радили под менторством проф. Слободана Маринковића, биће отворена у среду, 22. фебруара 2023. године, у 19 сати, у Галерији Ђуре Јакшића.

Осим стручне комисије и публика ће имати прилику да гласа и да се изјасни о актуелним предлозима.

Добро дошли!

 

Изложба радова студената ФИЛУМ-а под називом ПОЗОР ИШТЕ ОВДЕ отворена је 15. фебруара 2023. године, као резултат сарадње Филолошко-уметничког факултета и Књажевско-српског театра, чиме је започето обележавање Дана Театра. Изложбу је отворио директор Књажевско-српског театра Младен Кнежевић. Аутори радова су студенти друге, треће и четврте године основних студија и прве године мастер студија студијских програма Графички дизајн, модула Визуелне комуникације и Графика књиге.

Студенти су успешно, креативно и иновативно реализовали предлоге решења визуелног идентитета који обухвата месечни репертоар, улазнице и сезонске карте. Том приликом су награђени:

Јелисавета Петровић – прва награда

Катарина Аксић – друга награда

Нађа Величковић – трећа награда

Вукашин Коматовић – четврта награда

Радови су реализовани на настави код редовног професора Видана Папића, доценткиње мр Ирене Кнежевић, асистенткиње Јелене Петровић Томашевић и сарадница у настави Иване Милосављевић и Сузане Васић.

Изложба се може погледати у просторијама Књажевско-српског театра.

03 Nadja Velickovic   01 Jelisaveta Petrovic

Нађа Величковић                                                                                                           Јелисавета Петровић

02 Katarina Aksic   04 Vukasin Komatovic

Катарина Аксић                                                                                                    Вукашин Коматовић

На 21. Бијеналу студентског цртежа Србије, које је одржано у мају месецу 2021. године у Дому културе Студентски град, публика је имала прилику да погледа 254 цртежа од 110 аутора са уметничких академија из Београда, Крагујевца, Новог Сада, Ниша и Звечана.
Том приликом додељене су равноправне награде ауторима најбољих радова по мишљењу жирија.
Групна изложба награђених студената (њих седморо) представља нове радове младих аутора и пружа шири увид у њихово стваралаштво. Студенткиња Јована Радојичић, са 4. године Графичког дизајна на ФИЛУМ- у, једна је од учесница ове изложбе. Награду за цртеж на 21. Бијеналу добила је током друге године ОАС, а управо изложени радови настајали су на изборном предмету Цртање и сликање 1 и 2, током треће и четврте године студија, под менторством ванредне професорке мр Милице Антонијевић.
Изложба је отворена у четвртак, 15. децембра у ДКСГ на Новом Београду и трајаће до 16. јануара 2023. године.

20221215 185657 20221215 190421

Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) позива младе уметнике и уметнице узраста до 35. година старости, као и уметничке колективе и различите друштвене групе, да учествују у Бијеналу младих 2023, које ће бити реализовано од 5. септембра до 6. октобра 2023. године на више локација у Београду.

Тема Бијенала младих 2023. је системска несигурност у савременом свету и преписпитивање наше улоге у њој. Недељива од система – несигурност пролази кроз све мене савременог живота и креира опште стање несталности и неизвесности.
Изложба ће, стога, истраживати проблеме које несигурност производи у нашем друштвеном систему и пропитивати последице тог стања. Проблем системске
несигурности може се сагледати из различитих углова – можемо говорити о њој као непромењливој датости или пак променљивом стању које има свој рок трајања. Да ли је наша улога у овој појави пасивна или активна? Шта све може произаћи из нашег деловања унутар ње? Да ли ми зависимо од система или систем зависи од нас? Ако је системска несигурност променљива, шта/ко доноси промене?

Кроз испитивање овог друштвеног стања истиче се питање заједништва у друштву. С обзиром на то да несигурност делује на индивидуе недељиве од система – истраживање колективне свести у оваквом проблему може бити есенцијално.

Организациони тим Бијенала младих, који броји око 30 особа, започео је током 2022. године истраживање теме системске несигурности кроз разговоре у заједници које су чланови и чланице тима вршили са различитим припадницима друштва. Ослушкивање ширих друштвених слојева и група по питању несигурности забележено је у форми снимљених аудио разговора (интервјуа) који су доступни свима који желе да се пријаве на следећем линку.

Уметници/е су позвани да (1) преслушавају ове разговоре и предложе радове који ће рефлектовати искуства која стекну слушањем истих, (2) ураде сопствени разговор са неким припадником друштва за којег детектују да је у најнесигурнијој позицији (упитник је могуће преузети овде) и артикулишу нам своју идеју за интервенцију инспирисани његовим/њеним одговорима или (3) предложе готове радове на тему несигурности.

Први део пријаве за учешће на Бијеналу младих 2023. састоји су у подношењу пријавног листа и евентуалног визуелног материјала, док ће други део подразумевати учешће у разговорима са Организационим тимом на тему несигурности (разговор са уметником).

ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА:

Без обзира да ли имате рад за који сматрате да одговара на тему коју смо отворили или имате идеју коју сте артикулисали пошто сте одслушали неки од разговора које је Организациони тим радио у заједници или сте сами урадили, потребно је да нам пошаљете:

• Попуњен Пријавни формулар
• Фотографију/визуелну презентацију вашег рада (уколико постоји)

Конкурсни материјал можете послати на адресу:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са назнаком: Име и презиме_Пријава за учешће на Бијеналу младих 2023.

Конкурс је отворен до 1. марта 2023.

За више информација посетите: 

http://bijenalemladih.ulus.rs/

https://ulus.rs/

Poziv za učešće

 

 

У склопу 10. међународне изложбе и научне конференције „ON ARCHITECTURE - PHILOLOGY OF ARCHITECTURE” у организацији Асоцијације за развој одрживе урбане заједнице – STRAND одржане 2-3. децембра 2022. године у САНУ Галерији науке и технике у Београду, Kатедра за унутрашњу архитектуру учествовала је у са радом Urban Room у категорији ARCHITECTURE AND NEW MEDIA / HERE AND THERE, PRIVATE, PUBLIC. 

Излагачи су били: доц. др Бојана Пашајлић, доц. Наталија Богдановић са студентима Огњеном Павловићем, Наталијом Чекеревац, Страхињом Стојадиновим, Александром Петровићем, Данијелом Аксић, Невеном Матић, Анђелом Мијатовић, Мартом Ђурић, Александром Ђукићем, Маријом Дидић, Недом Петронијевић, Милицом Радојковић, Анђелом Хаџић, Јованом Могић Сретеновић, Катарином Тодоровић, Assim Albaw. 
Линк ка онлајн изложби: https://www.strand.rs/

URBAN LIVING ROOMS Workshop Kragujevac